Kwaliteit
Als GZ-psycholoog ben ik geregistreerd in het BIG-register. Ik hou mij aan de beroepscode voor psychologen van het NIP. Zie hiervoor deze link. Het is vanzelfsprekend dat mijn werk voldoet aan de kwaliteitseisen van mijn beroepsgroep, de Zorgautoriteit (Nza) en andere wettelijke kaders. Op deze pagina vind jij alle informatie over hoe ik de kwaliteit van mijn werk waarborg en mij aan wet- en regelgeving houd.
Cliëntervaringen
Via een CQi-vragenlijst wordt cliënten gevraagd mijn dienstverlening te beoordelen.
In 2022 en 2023 ontving ik de volgende beoordelingen (22 reviews):
- bejegening (1-5): 4,9
- info behandeling (1-5): 4,9
- samen beslissen (1-5) 4,9
- uitvoering (1-5): 4,9
- totaalscore (1-10): 9,4
Kwaliteitsstatuut
Als behandelaar ben ik verplicht een kwaliteitsstatuut te hebben. Dit statuut is goedgekeurd en ligt ter inzage op mijn praktijk.
Zorgprogramma
Zorgprogramma Angst, Trauma en Depressie
Dit zorgprogramma biedt een gestructureerde aanpak voor de behandeling van depressie, angst en trauma binnen de Basis GGZ, waarbij gebruik wordt gemaakt van evidence-based behandelmethoden. Het programma richt zich op zowel het verlichten van symptomen als het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven van de cliënt.
0. Aanmelding en Verwijzing
- Doel: Het faciliteren van een soepele en efficiënte aanmelding van cliënten die in aanmerking komen voor behandeling binnen de Basis GGZ.
- Aanmelding door Verwijzer:
- Cliënten kunnen worden aangemeld door verwijzers zoals een huisarts, GZ-psycholoog, of een praktijkondersteuner (POH-GGZ).
- De verwijzer stelt op basis van de eerste klachtenindicatie vast dat de cliënt gebaat is bij een behandeling in de Basis GGZ. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een screeningsinstrument of een eerste gesprek.
- De verwijzing wordt bij voorkeur verstuurd via ZorgDomein, een digitaal platform dat een veilige en snelle uitwisseling van verwijzingen mogelijk maakt.
- In de verwijzing dient de verwijsreden, de aard van de klachten (depressie, angst, trauma), de ernst van de klachten, en eventuele eerdere behandelingen te worden vermeld. Ook dient er in de verwijzing te staan dat er een vermoeden is van een DSM 5 stoornis en dat het om een verwijzing voor de Basis GGZ gaat.
- Indien nodig kunnen relevante medische en psychologische gegevens worden toegevoegd voor een beter inzicht in de problematiek van de cliënt.
- Bevestiging van Aanmelding:
- Na ontvangst van de verwijzing via ZorgDomein wordt de aanmelding bevestigd aan zowel de verwijzer als de cliënt.
- De cliënt ontvangt binnen 1-2 werkdagen een uitnodiging voor een telefonisch kennismakingsgesprek.
- Indien de verwijzing onduidelijkheden bevat of aanvullende informatie nodig is, wordt contact opgenomen met de verwijzer voor nadere toelichting.
- Toeleiding naar de Intake:
- Op basis van de verwijzing wordt in de telefonische kennismaking een eerste inschatting gemaakt van het meest passende zorgpad voor de cliënt.
- Als de inschatting is dat de Basis GGZ de juiste zorg kan bieden, wordt de cliënt uitgenodigd voor een intakegesprek waarin tijdens de intakefase diagnostiek plaatsvindt om de aard en ernst van de klachten nader te onderzoeken.
- Als de problematiek niet passend is voor de Basis GGZ, bijvoorbeeld bij ernstige suïcidaliteit, verslavingsproblematiek of persoonlijkheidsproblematiek, zal de GZ-psycholoog de client na de telefonische kennismaking terugverwijzen naar de huisarts. Indien gewenst en met toestemming van de cliënt, kan de GZ-psycholoog haar keuze mondeling of schriftelijk aan de verwijzer toelichten.
- Als er langere tijd zit tussen de telefonische kennismaking en de daadwerkelijke intake, zal de GZ-psycholoog met de cliënt bespreken bij wie de cliënt terecht kan in geval er dringende zaken zijn. Meestal zal dat de huisarts of huisartsenpost zijn.
1. Intake en Diagnostiek
- Doel: Het vaststellen van de aard en ernst van de klachten, de hulpvraag van de cliënt en het bepalen van het geschikte zorgpad.
- Duur: 1-2 sessies van 90 minuten.
- Inhoud:
- Anamnese: bespreken van de klachten, voorgeschiedenis, psychosociale context en eerdere behandelingen.
- Waar nodig afname van gestandaardiseerde vragenlijsten. In ieder geval wordt voorafgaand aan de intake de SQ48, voor algemene psychische klachten, afgenomen.
- Aandacht voor mogelijke somatische oorzaken door samenwerking met de huisarts, onder voorbehoud van toestemming van de client.
- Diagnosestelling op basis van DSM-5 criteria.
- Bespreken van de resultaten met de cliënt en gezamenlijk vaststellen van behandeldoelen.
- Als (een deel van) de problematiek niet passend blijkt voor de Basis GGZ, bijvoorbeeld bij ernstige suïcidaliteit, verslavingsproblematiek of persoonlijkheidsproblematiek, zal de GZ-psycholoog de client toeleiden naar een SGGZ instantie. Behandeldoelen die wel binnen de BasisGGZ passen, zullen dan in de overbruggende periode worden behandeld.
2. Behandelplan Opstellen
- Doel: Samen met de cliënt een behandelplan opstellen dat aansluit bij de specifieke klachten, behoeften en doelen van de cliënt.
- Duur: 1 sessie van 45 minuten.
- Inhoud:
- Bespreken van het type behandeling en een inschatting van de frequentie van sessies.
- Keuze van de behandelmethodiek (bijv. Elementen uit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT), EMDR, IPT of ACT).
- Bespreken van inzet van aanvullende therapieën (zoals medicatie) of doorverwijzing naar de Specialistische GGZ indien nodig voor verdere diagnostiek of behandeling.
- Afspraken maken over evaluatie momenten en tussentijdse metingen om voortgang te volgen.
- Met akkoord van de client wordt de verwijzer geinformeerd over de diagnose en het behandelplan.
- In geval van crisis wordt de client buiten kantoortijden verwezen naar de huisarts(enpost).
3. Behandelfase
- Doel: Behandeling gericht op vermindering van symptomen en verbetering van functioneren.
- Duur: 8-12 sessies van 45 minuten – eens per 2 weken -, afhankelijk van de ernst en complexiteit van de klachten.
- Inhoud:
- Depressie: Technieken uit Cognitieve en Gedragstherapie en Interpersoonlijke Psychotherapie, inclusief technieken zoals gedragsactivatie, cognitieve herstructurering, en probleemoplossende vaardigheden.
- Angst: Technieken uit Cognitieve en Gedragstherapie, gericht op exposure, cognitieve herstructurering en het leren omgaan met angstige gedachten en gevoelens.
- Trauma: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) of Traumagerichte CGT.
- Oefeningen en huiswerk: tussen de sessies door zelfhulpoefeningen, schrijfopdrachten, mindfulness oefeningen, etc.
- Regelmatige evaluaties en feedback om de voortgang te monitoren en het behandelplan waar nodig aan te passen.
4. Evaluatie en Afronding
- Doel: Evalueren van het behandelresultaat, afronden van de therapie en plannen van nazorg.
- Duur: 1-2 sessies van 45 minuten.
- Inhoud:
- Evaluatie van behandeldoelen en behaalde resultaten met gestandaardiseerde vragenlijsten.
- Bespreken van terugvalpreventieplan: technieken en strategieën om terugval te voorkomen.
- Doorverwijzing of planning van vervolgsessies indien nodig.
- Afronding van de behandeling met samenvatting en afsluiting.
5. Nazorg en Follow-up
- Doel: Ondersteunen van de cliënt bij het behouden van de behaalde resultaten en vroegtijdig signaleren van mogelijke terugval.
- Duur: Follow-up sessies na 1, 3 en 6 maanden van 30-45 minuten.
- Inhoud:
- Herhaling van psycho-educatie en versterking van zelfmanagementvaardigheden.
- Evaluatie van klachten en bespreken van eventuele nieuwe hulpvragen.
- Bijstellen van terugvalpreventieplan indien nodig.
6. Multidisciplinaire Samenwerking
- Doel: Waarborgen van een integrale aanpak door samenwerking met andere zorgverleners.
- Inhoud:
- Overleg met huisartsen, POH-GGZ, psychiaters of andere relevante hulpverleners.
- Schriftelijke terugkoppeling van de uitkomsten van de intake en de afronding van de behandeling aan de verwijzer. Indien de behandeling langer dan een jaar duurt en/of wanneer doorverwijzing noodzakelijk is, vindt er ook een schriftelijke terugkoppeling plaats aan de verwijzer.
- Gebruik van eHealth en andere digitale hulpmiddelen voor ondersteuning van het behandelproces.
7. Kwaliteitsbewaking
- Doel: Zorgdragen voor de kwaliteit en effectiviteit van de behandelingen.
- Inhoud:
- Gebruik van gestandaardiseerde meetinstrumenten om voortgang en behandelresultaten te monitoren.
- Regelmatige intervisie en supervisie voor therapeuten.
- Cliëntenfeedback verzamelen om de cliënttevredenheid te evalueren en het zorgprogramma aan te passen.
Beroepsgeheim
Als Gz-psycholoog heb ik beroepsgeheim. Dit betekent dat ik jouw gegevens en wat jij met mij bespreekt geheim houd, tenzij je mij expliciet toestemming geeft om informatie te delen. Maar ook dan, moet ik zelf inschatten of het delen van de informatie niet nadelig is voor jou. In de volgende situaties moet of mag ik mijn beroepsgeheim wel doorbreken:
- In noodsituaties, bijvoorbeeld als jij of anderen in gevaar zouden komen.
- Als ik met direct betrokken collega’s over jouw behandeling moet overleggen. Overigens hebben die collega’s ook een geheimhoudingsplicht.
- Als ik daartoe wettelijk verplicht ben. Zo moet ik als jouw behandelaar informatie verstrekken aan de zorgverzekeraar om ervoor te zorgen dat jouw behandeling vergoed wordt.
Ik verleen geen medewerking aan verzoeken van advocaten, letselschadebureaus, verzekeraars e.d. waarmee een direct materieel of juridisch belang is gemoeid. Het afgeven van een verklaring over het psychisch functioneren van een cliënt voor een ander doel dan het verlenen van zorg is niet te verenigen met de aard van de behandelrelatie. Ik baseer me hierbij op het advies van brancheorganisaties LVVP en NIP en uitspraken van diverse tuchtcolleges. Indien je op zoek bent naar een psycholoog of psychiater die jouw of je advocaat hierbij kan helpen, dan verwijs ik je naar www.nrgd.nl of www.nifp.nl.
Scholing, intervisie en lidmaatschappen
Om mijn behandelingen aan te laten sluiten bij de meest recente ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten, hou ik uiteraard mijn kennis op peil. Dit doe ik door het volgen van cursussen, zelfstudie en deelname aan congressen.
Met regelmaat neem ik deel aan intervisie en supervisie, waarbij ik samen met andere vakgenoten nadenk over mijn professioneel handelen. Uiteraard maak ik daarbij alleen gebruik van gegevens die niet tot jou als cliënt te herleiden zijn. Dankzij dit lerende netwerk, blijf ik kritisch kijken naar mijn manier van werken.
Ik ben aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:
- De LvvP (Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten) met lidmaatschapsnummer 5623
- De NVGzP (Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen) met lidmaatschapsnummer 6720
Effectmeting
GGZ-aanbieders hebben de afspraak om hun cliënten vragenlijsten in te laten vullen om het effect van de behandeling te kunnen meten. Dit heet routine outcome measurement (ROM). Ik zal je aan het begin, tussentijds en aan het eind van de behandeling vragen om zo’n vragenlijst in te vullen. Deze informatie komt in jouw dossier. Met deze gegevens kan ik het verloop van de behandeling nauwkeurig volgen.
Er is een landelijke organisatie die de resultaten van alle GGZ-aanbieders in Nederland met elkaar vergelijkt. Deze organisatie gebruikt hiervoor de ROM gegevens. Ik lever geen ROM-gegevens aan (ook niet als je daar wel toestemming voor geeft), totdat ik zeker weet dat de gegevens daadwerkelijk anoniem zijn en jouw identiteit daar niet uit kan worden afgeleid.
Je bent niet verplicht mee te werken aan de ROM. Als je dit niet wilt, heeft dat geen gevolgen voor je behandeling. Ik ben wel verplicht hiervan een notitie in jouw dossier te maken.
Klachten
Therapie is mensenwerk. Het kan helaas voorkomen dat je niet tevreden bent over mij als Gz-psycholoog of mijn werkwijze. Laat het mij dan vooral weten, zodat we samen kunnen onderzoeken hoe we het probleem kunnen verhelpen. Mogelijk is er sprake van een misverstand en kunnen we het samen oplossen.
Via de LvvP ben ik aangesloten bij een klachten- en geschillenregeling. Wanneer het niet lukt om de problemen samen op te lossen, kun je contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de LvvP die in deze kwesties kan bemiddelen. Hij of zij kan jou helpen met het oplossen van de klacht. Kijk ook op deze link van de LvvP.
In laatste instantie bestaat de mogelijkheid om de klacht voor te leggen aan een onafhankelijke geschillencommissie voor vrijgevestigde ggz-praktijken die een bindende uitspraak doet. De geschillencommissie is bereikbaar via www.degeschillencommissie.nl.
Op grond van de wet BIG vallen GZ-psychologen onder het medisch tuchtrecht.
Vrijgevestigde praktijk
Psychologiepraktijk Dekkers is een vrijgevestigde praktijk in de generalistische-basis GGZ. Wil je meer te weten komen over wat een vrijgevestigde praktijk is, bekijk dan deze folder van de LvvP.